Internationaal

Karate heefte een grote groei gekend in de hele wereld
Zoals gebruikelijk in verschillende bonden en organisaties
Zo ontstnd in Japan de J.K.A. Japanse Karate Ass.

In 1963 werd te Parijs de EUROPESE KARATE UNIE, E.K.U. opgericht en pas in 1970 werd de wereldbond opgericht, WORLD UNION KARATE DO ORGANISATION – W.U.K.O. – dit tijdens de eerste WERELDKAMPIOENSCHAPPEN

In 1985 is Karate dankzij W.U.K.O erkend door het OLYMPISCH COMITE.

NATIONAAL is Karate voor een klein land als het onze zeer goed vertegenwoordigd. Er zijn ongeveer 30.000 Karateka´s, zoals men weet in verschilende bonden.

De Belgische Karate Associatie is verdeeld in twee vleugels : de VLaamse Karate Ass. en de Ass. Francofone du Karate.

De V.K.A (Vlaamse Karate Federatie) op zijn beurt is als stijlgroep aangsloten. De V.K.A. heeft op dit ogenblik 5200 leden.

De V.K.F. Bestaat ook nog uit de Vlaamse Karate Vereniging, die op zijn beurt is aangesloten bij de J.K.A..

Het veschil met deze twee bonden J.K.A. en W.U.K.O is dat de J.K.A. het IPPON SHOBU systeem en de Japanse inmening dulden.

De W.U.K.O. daarentegen; het moderne systeem van meerdere punten te scoren op wedstrijden … tolereert geen inmening van wie dan ook. De reden dat W.U.K.O. Olympisch erkend is, is juist het meerdere scoren dat het een mooi gevecht maakt, opdat het ook een spektakel kan bieden aan het publiek.

Sinds 01/01/1992 is het B.K.F. opgericht. Dit is het overkoepeld orgaan van beide bonden.
Deze samnwerking is een noodzaak om met een bond op Belgisch niveau naar buiten te komen. Deze is nu ook erkend door B.L.O.S.O/B.O.I.C., E.K.U. en W.U.K.O..